Weblog van de Bibliotheek De Groene Venen

Op bezoek bij…………

Ik ben niet kwijt…………ik ben op reis!

…. kijk maar in mijn kaft! …mag ik met je meeliften?

Mensen die de bibliotheek bezoeken verwachten er boeken te vinden. Sterker nog, de meesten komen daar juist voor. Hoewel de bibliotheek natuurlijk nog véél meer te bieden heeft!!

Uitlenen en inleveren, dat hoort bij een bibliotheek. Soms wordt er een boek ingeleverd, dat niet tot de collectie van de bibliotheek behoort. Dat gebeurt wel vaker en soms kunnen we de eigenaar achterhalen, soms ook niet. Maar met dit boek was het anders. Het was namelijk een doorgeefboek!

Wat doe je daarmee, hoe werkt het? Bekijk dit filmpje op YouTube van Bookcrossing. (meer…)


Geen cijfers maar letters!

Pffff, tsjonge al die cijfers…. Ik word er altijd onrustig van. Het is de maand waarin je je belastingopgave moet doen. En dat betekent frustratie voor een cijfer-angsthaas zoals ik. Maar gisteren is het gelukt en ben ik verlost van de cijfertjes, althans thuis dan…

In de bibliotheek hebben we namelijk ook te maken met cijfers. De cijfers van het jaarverslag. Hoeveel bezoekers heb je ontvangen, hoeveel groepsbezoeken van scholen heb je gehad, hoeveel uitlening van bijv. e-books, hoeveel bezoekers waren aanwezig bij de diverse activiteiten en lezingen? Hoeveel nieuwe leden, zo kun je nog wel even doorgaan. Dat moet ook deze maand opgegeven worden. (meer…)


Voorlezen is leuk!

Nationale voorleesdagenHet is helemaal mijn idee dat 2013 tot het jaar van het voorlezen is uitgeroepen!

Want ik vind voorlezen leuk, heb het thuis altijd gedaan toen de kinderen klein waren. In de kerstvakantie heb ik mijn oudere kinderen nog voorgelezen uit mijn favoriete kinderboek “Meester Kikker” van Paul van Loon. Het is zo’n grappig boek vol humor voor jong en oud.

Je bent nooit te oud om voorgelezen te worden. Het is bovendien goed voor kinderen met dyslexie; ze bouwen woordenschat op en komen in aanraking met het onderwerp en de emotie van het verhaal. Maar…. hoe jong moet je zijn om voorgelezen te kunnen worden?

Baby’s houden van boeken. Dat zal je verbazen… of toch niet? (meer…)


Zin in schrijven en zin in lezen

Kinderen en rijmen, dat begint vaak al vroeg.  Voor een kind is het een spelletje om rijmwoordjes te vinden. Ik herinner me nog het thema van de Kinderboekenweek in 2008: poëzie onder het motto van Zinnenverzinzin. Dat is tevens de titel van een gedicht dat Joke van Leeuwen speciaal daarvoor geschreven heeft: Zinnenverzinzin Soms kun je zinnenverzinzin hebben: Zin om de zinnen die zingen van binnen Naar buiten te spinnen als spinnen hun webben. Zodra je begint is er al een zin, een zinnenvanbinnenverzinzin

Tijdens deze kinderboekenweek ontving ik als jeugdbibliothecaresse veel kleuters om een parcours met gedichten, bekroonde boeken en een opdrachtje af te leggen. Eén van de leukste bijkomstigheden van zo’n groepsbezoek zijn de spontane opmerkingen en verrassende korte rijmpjes van de kinderen.

“Mijn trui is groen en jij krijgt een dikke zoen.”

(meer…)


Sint en Mediawijs?

Sint zat heel diep na te denken

wat hij jou zou kunnen schenken….

Iedereen is met zijn of haar verlanglijstje bezig. En wat denk je dat het meest gevraagde cadeau is in 2012? De tablet.  Het is vaak niet de vraag óf je er een krijgt, maar wélke. Nou ja, dat geldt niet voor mij. Ik ben wel bezig met een tablet in de bibliotheek. Apps erop zetten, de kranten komen erop in ons leescafé en nog veel meer. Er komen ook steeds meer leners met een vraag over e-books.

Een e-book kan je op een e-reader lezen, maar ook op een tablet. We kunnen het onze klanten laten zien.

Tijdens een les mediawijsheid aan kinderen van groep 7 van een basisschool heb ik gevraagd wie er een thuis een tablet heeft. Dan steekt zeker meer dan de helft zijn of haar vinger op. Kinderen en jongeren groeien op met TV, internet, social media, games, mobieltjes en tablets. Deze media bieden hen ongekende mogelijkheden.

Sinterklaas kan er al aardig overweg met een e-book, maar Piet moet er nog wel even aan wennen.

Deze week is de Week van de Mediawijsheid. Dit jaar is het thema de invloed van media op de stijl van leven van 10-14 jarigen. Media ervaar je samen en er over praten maakt je wijzer! Leer de mogelijkheden kennen en leer vooral mediawijs te zijn of te worden. En dan maak het niet uit met welk gadget je bezig bent. Het is goed om te zien dat er in jullie vestigingen lezingen zijn over “Ouders en Social Kids”. Wat heeft u daar geleerd, wat wilt u onthouden en toepassen? Wij horen het graag. Hierin voorlichting geven is een belangrijke taak van de bibliotheek.

Hoe mediawijs u al bent kunt u controleren door deze MQ-test te doen. De test duurt 8 minuten en daarin krijg je ook nog inzicht in hoe je omgaat met het mediagebruik van je kind.

Piet heeft deze test ook gedaan en heeft er veel van geleerd. Vraag 4 vond hij het leukst om te doen. Hij vindt het belangrijk om te weten dat iedereen veel plezier beleeft aan internet en de media en hij begrijpt dat het enorm helpt als je leert er goed mee om te gaan.

Omdat Sint bijna jarig is heeft Piet besloten een mooi e-book voor Sint uit te zoeken. Welke titel raadt u hem aan?

Geschreven door Erna


Het land van John…………Geert Mak

Over het land van John

Ik ben nog nooit in de Verenigde Staten geweest. Het land maakt me wel nieuwsgierig. Er is altijd iets over in het nieuws en je hoort weleens reisverhalen van familie of vrienden die het land wél bezocht hebben of er zelfs gewoond hebben. Op dit moment is Sandy topnieuws en natuurlijk de aanstaande presidentsverkiezingen.

En toen zag ik het boek van Geert Mak met de titel Reizen zonder John.  Wie is die John dan? De John, waar hij niet mee reist, maar wiens voetstappen hij wel volgt? Het is John Steinbeck … De Amerikaanse schrijver van onder andere Of mice and men – stond vroeger vaak op de literatuurlijst Engels. Nu nog?

En het idee dat Geert Mak in de voetstappen van John Steinbeck door Amerika reist, maar dan 50 jaar later, intrigeert wel! (meer…)


De “gastcolumnist” stelt zich voor.

In de lente van dit jaar heb ik de workshop “schrijven voor social media” gevolgd en toen collega’s van De Bibliotheek  De Groene Venen leren kennen. Ze vertelden over hun bibliotheek, hun Twitter en Facebook en ook over de plannen om een blog te starten. Erg leuk! Ik reageerde direct enthousiast en spontaan kwam het idee op dat ik een stukje zou mogen schrijven. (meer…)


Hallo lezers! Hallo wereld!

Bloggen… een 2.0manier van contact maken met publiek op het internet. Je plaatst een post en daar kan men op reageren en daar kan je dan weer antwoord op geven, etc. Anoniem als je dat wilt, maar het kan ook met je naam of google- of ander account.

In de lente van dit jaar heb ik de workshop “schrijven voor social media” gevolgd en toen collega’s van de bibliotheek De Groene Venen leren kennen. Ze vertelden over hun bibliotheek, hun twitter en facebook en ook over de plannen om een blog te starten. Erg leuk! Ik reageerde direct enthousiast – ben zelf een blogger – en spontaan kwam het idee op dat ik een stukje zou mogen schrijven. En nu is het dan zover. Ik voel me zeer vereerd. (meer…)