Weblog van de Bibliotheek De Groene Venen

Van de werkvloer

Werkstukken en spreekbeurten

afb. 1Toen mijn zoon onlangs uit school kwam en vertelde dat hij zijn werkstuk af had – voor hem een extraatje- en hier een soort van spreekbeurt over had gedaan in de kring, groeide ik van trots! Direct moest ik terugdenken aan mijn eigen jeugd en hoe fantastisch ik het vond om werkstukken te maken en spreekbeurten te houden. Daarom was ik nu teleurgesteld dat ik als bibliotheekmedewerker aan dit werkstuk niets had kunnen bijdragen. Maar goed, dat even terzijde. Wel ontstond bij mij direct het idee voor een nieuw stuk op ons blog. Het artikel dat jij nu leest! (meer…)


De avonturen van groep 3……….

Kort na de Kinderboekenweek beginnen onze medewerkers van de jeugdafdeling met de groepsbezoeken van de groepen 3. Het is een enorme klus om al deze bezoeken in te plannen, maar wat vinden mijn collega’s dit leuk!

Vorig jaar waren het nog kleutertjes en dit jaar zijn het al echte grote jongens en meisjes geworden. Ze zijn op school begonnen met lezen en in de bibliotheek gaan zij ook een stapje verder in hun ontwikkeling. Van het lezen van prentenboeken gaan ze nu over tot het lezen van onze AVI boekjes. De meeste zijn het AVI start tijdperk al voorbij en kunnen beginnen aan de M3 (midden groep 3) boekjes. (meer…)


Wie zijn er Bereslim?

Bereslim! Wat een feest voor de kleintjes, maar ook voor de papa’s en mama’s en voor ons! Hoe heerlijk is het om te zien en te horen dat de kinderen in onze bibliotheken zich uitstekend vermaken met de digitale boeken van Bereslim. Zodra ze binnenkomen wordt hun aandacht getrokken door dat mooie gekleurde beeldscherm. En dat ze het dan ook nog “zelluf” mogen doen maakt het helemaal interessant! In plaats van “hangjongeren” hebben wij op bepaalde momenten “hangpeuters- en kleuters”! Met groepjes van 3 soms 4 of 5 staan ze gebiologeerd bij het beeldscherm te kijken en te luisteren naar de prachtigste verhalen.

De toegevoegde “pedagogische spelelementen” leveren soms de nodige discussies op. Leuk om te zien dat ieder kind een verhaal toch anders beleefd en de dingen verschillend worden waargenomen. Wanneer een kind al vaker naar Bereslim heeft geluisterd ontstaat er ook nog wel eens een discussie naar welk verhaaltje er geluisterd gaat worden. Inmiddels hebben we aardig wat “vaste klanten” en kennen ook wij al een aantal boeken uit ons hoofd.

3 weken lang BereslimmeBoeken gebruiken? Vraag ernaar in de vestgingen.

Tammy, Social Media Team
Vestiging Boskoop


Van de werkvloer……

Lezen voor de lijst. Welke ouder kent het niet. Zoon of dochterlief bedenkt op vrijdagavond dat hij of zij voor maandag nog een boek van de lijst nodig heeft. Nu zijn er twee typen “pubers” of “ouders” te onderscheiden. (meer…)