Weblog van de Bibliotheek De Groene Venen

De Bibliotheek De Groene Venen

AdministratieExpress bij De Bibliotheek De Groene Venen

Een nieuw project opstarten, altijd spannend! Zeker deze keer is het een uitdaging voor ons, aangezien we de eerste bieb zijn die aan het project meedoet. Daarbij zal niet iedereen het project meteen linken aan de bieb. Tóch sluit het project goed aan bij de actuele veranderingen in het werkveld. Benieuwd over welk project we het hebben? Als je er al over gehoord hebt, mogen we in onze handen knijpen, dan is onze promotie succesvol geweest! Het gaat om het project AdministratieExpress. Lees vooral verder voor alle ins en outs!loesje

AdministratieExpress is voor iedereen die meer grip wil op zijn geldzaken. Je kunt namelijk door een veranderende situatie, zoals een scheiding, werkloosheid of het starten van een eigen bedrijf, even het financiële overzicht kwijt zijn. Juist voor als je in zo’n situatie zit, bieden wij ons nieuwe project aan! Na afloop kunnen deelnemers dan weer opgelucht naar de toekomst kijken. Zij hebben helder hoeveel er in- en uitgaat en waarin zij aanpassingen kunnen doen om het kostenplaatje kloppend te maken én houden. Dit geeft rust en een goed gevoel. Er kunnen weer toekomstplannen gemaakt worden. Weer grip op je geld en rust in je hoofd! Klinkt goed, toch?! Maar hoe zorgen wij er nu voor dat deelnemers dit doel bereiken?

Allereerst zijn we begonnen met het werven van deelnemers. Immers, je moet eerst weten dat er een project als AdministratieExpress bestaat. Via veel verschillende kanalen hebben we geprobeerd bekendheid te krijgen, te weten: social media, website van de bieb, externe nieuwsbrief, flyers & posters in de bieb, flyers bij partners in het werkveld, krantenberichten en binnenlopen bij andere projecten van de bieb, hetzij die van partners. Vervolgens krijgen alle mensen die zich hebben aangemeld een intakegesprek. Reeds een aantal mensen hebben zich opgegeven. Zij hebben de stap genomen en gaan de uitdaging aan! Ben jij de volgende? Je kan je nog aanmelden! administratie express

Hoe gaat het dan verder na een afgeronde aanmelding zul je denken. Dan start het traject met een eerste coachingssessie met je persoonlijke coach. Een professional, die bovendien getraind is om jou te coachen. Deze coach komt speciaal bij je thuis en zal zich richten op jouw gedrag en de keuzes die je maakt op financieel vlak. Dit doet hij/zij drie keer. Tussen de coachingsgesprekken door vinden de workshops plaats bij de bibliotheek.  Deze zijn heel praktisch gericht. Ook kan je handige tips en ervaringen uitwisselen met andere deelnemers. Natuurlijk al naar gelang je zelf prettig vindt. Drie coachingsgesprekken en drie workshops later heb je meer grip op je financiële situatie en kun je bewust keuzes maken die hierbij passen. Je voelt je zekerder en meer ontspannen. En last but not least:

Je gaat met een goed gevoel de toekomst tegemoet!

Link naar de website > Administratieexpress

Auteur: Anneke Fijen, trainee De Bibliotheek De Groene Venen

 


Kennismaking met de Little Free Library

bieb 1“Dat wil ik ook”, dacht ik toen ik op internet bij toeval stuitte op het fenomeen ‘Little Free Library’. Een klein boekenkastje aan de weg, waar mensen uit de buurt boeken kunnen ruilen. Weer zo’n geweldig idee dat ik heel graag zelf bedacht zou hebben. En uiteraard komt het idee overwaaien vanuit Amerika, de grote overzeese broer waar altijd alles wordt bedacht en alles mogelijk is.

Boeken wegdoen is niet mijn sterkste kant. Ik denk dat dit zeer herkenbaar is bij de echte boekenliefhebber. Dus het aantal boeken groeit en groeit en de kast wordt al weer te klein. Maar nog een boekenkast in je huiskamer is een onderling bespreekpuntje. En daar komt de Little Free Library in zicht!

Hoe werkt het dan? Je maakt (of je laat het maken) je eigen Little Free Library. Ben jij een type “twee linkerhanden” dan is het altijd mogelijk om er eentje te bestellen via de organisatie Little Free Library

Het meest romantische is natuurlijk om er zelf één te maken. Die plaats je op een duidelijk zichtbare plaats aan de straatzijde, dichtbij jouw woonhuis. Je vult je eigen bibliotheek met van alles en nog wat. Dubbele exemplaren, boeken die je ècht nooit meer zou lezen, prentenboeken van jouw kinderen (die inmiddels het huis uit zijn) en nog veel meer. Misschien las je vroeger fantasy boeken en ben je helemaal into the thrillers! Alles kan, als het maar wel toonbaar en leesbaar is.bieb 3

En dan komt het wachten! Wie o wie pakt er als eerste een exemplaar uit jouw eigen kleine bibliotheek! Voor alle duidelijkheid, het is de bedoeling dat er ook weer andere exemplaren teruggeplaatst worden. Het is tenslotte een bibliotheek! Je kunt er eventueel een kleine handleiding bijleggen om het fenomeen Little Free Library uit te leggen.

Als je één van de eersten bent in jouw regio c.q. woonplaats zou je zelfs nog een berichtje kunnen sturen aan de plaatselijke nieuwsbronnen. En vergeet je social media niet in te schakelen. De Facebook pagina van Little Free Library is tenslotte ook zo begonnen.

In het grote uitgestrekte Amerika is het een regelrechte hit! En uit ervaring weet ik dat succesnummers, overgewaaid uit Amerika, hier in ons landje ook wel eens aan kunnen slaan. Ik vind het persoonlijk een top idee want er zijn geen echte risico’s aan verbonden, je kunt het naar eigen inzicht gebruiken en wil je er van af dan stop je er gewoon mee.

Dus…………wie doet ermee??

Auteur: Elja

Social media team vestiging Waddinxveen

 

 


Boeken enzo……….

Van mijn kant nog even geen review over Inferno (Dan Brown) want ik heb hem nog niet in handen kunnen krijgen. Wel ben ik de afgelopen week aan het lezen geslagen in de boeken van Marion Peetz.

Twee inspirerende boeken over 5 vriendinnen die lief en leed met elkaar delen.

dinsdagvrouwenHet eerste boek heet De dinsdagvrouwen. De dinsdagvrouwen zijn een vriendinnengroep die elkaar ontmoet hebben op de Franse les. Iedere eerste dinsdagavond van de maand komen de vriendinnen bij elkaar. Eens per jaar maken de vriendinnen een uitstapje. In dit boek gaan de 5 vriendinnen op Pelgrimstocht naar Lourdes. Dit doen zij niet zonder reden. Ze zijn op zoek naar de route èn plaatsen die de overleden man van één van de vriendinnen gelopen zou hebben vlak voor zijn dood. Geen ellenlang verhaal over de tocht zelf maar wel over de geheimen, tekortkomingen en andere zaken die de vriendinnen bezig hebben gehouden onderweg. Iedere keer werd ik weer verrast door een spannende wending tussen de vriendinnen. Ik ben eigenlijk helemaal meegegaan in het verhaal en na verloop van tijd waande ik mij zelfs op de route bij de vriendinnen. Het is echt een open einde en ik werd dus al snel verleid om het boek wat hierop volgde te gaan lezen.

Zeven dagen zonder

Voor hun jaarlijkse uitje gaan de vrouwen dit jaar Zeven dagen ”detoxen” op een prachtig kasteel in het Duitse Achenkirch. Ook dit jaar is één van de vriendinnen ergens naar op zoek tijdens dit uitje. Zij probeert haar vader te vinden waarvan zij denkt dat hij in het dorpje bij het kasteel zou moeten wonen. Tijdens haar zoektocht komen er weer allerlei geheimen aan het licht. Niet alleen over haar verleden maar ook rondom de andere vriendinnen is in dit boek genoeg te beleven. Dit boek heet Zeven dagen zonder en ik kan je vertellen mijn kinderen hebben het de afgelopen zeven dagen vaak zonder mij moeten doen. Helemaal gegrepen was ik van beide boeken. Zelfs tot in de late uurtjes heb ik liggen lezen in bed omdat ik wilde weten hoe dit af ging lopen. zeven dagen zonder

Verklappen doe ik niets, jullie moeten het zelf ervaren……

Lees en laat weten wat je van de boeken vindt. Ik ben benieuwd of jullie net zo enthousiast zijn als ik.

 

Auteur: Tammy

Social media team vestiging Boskoop

 

 


Ik ben niet kwijt…………ik ben op reis!

…. kijk maar in mijn kaft! …mag ik met je meeliften?

Mensen die de bibliotheek bezoeken verwachten er boeken te vinden. Sterker nog, de meesten komen daar juist voor. Hoewel de bibliotheek natuurlijk nog véél meer te bieden heeft!!

Uitlenen en inleveren, dat hoort bij een bibliotheek. Soms wordt er een boek ingeleverd, dat niet tot de collectie van de bibliotheek behoort. Dat gebeurt wel vaker en soms kunnen we de eigenaar achterhalen, soms ook niet. Maar met dit boek was het anders. Het was namelijk een doorgeefboek!

Wat doe je daarmee, hoe werkt het? Bekijk dit filmpje op YouTube van Bookcrossing. (meer…)


Werkstukken en spreekbeurten

afb. 1Toen mijn zoon onlangs uit school kwam en vertelde dat hij zijn werkstuk af had – voor hem een extraatje- en hier een soort van spreekbeurt over had gedaan in de kring, groeide ik van trots! Direct moest ik terugdenken aan mijn eigen jeugd en hoe fantastisch ik het vond om werkstukken te maken en spreekbeurten te houden. Daarom was ik nu teleurgesteld dat ik als bibliotheekmedewerker aan dit werkstuk niets had kunnen bijdragen. Maar goed, dat even terzijde. Wel ontstond bij mij direct het idee voor een nieuw stuk op ons blog. Het artikel dat jij nu leest! (meer…)


I*N*S*P*I*R*A*T*I*E*

lente 1In vele opzichten kan iemand inspirerende ideeën van je vragen.  Zo vroeg mijn hoofdredacteur mij of ik nog inspiratie had om een stukje voor dit blog te schrijven. Ik moest er even over nadenken want tsja…… inspiratie heb ik vaak genoeg maar welk onderwerp kies je dan om over te schrijven. Na wat wikken en wegen besloot ik mijn blog te wijden aan inspiratie in en rond het huis.

Met de lente in zicht zijn mensen vaak op zoek naar inspiratie voor hun huis of tuin. Gelukkig sluit de catalogus  van de bibliotheek hier goed op aan en kun je bij ons terecht voor veel ideetjes. Maar er is meer in de maand april. Op 19 april is namelijk de landelijke tuinontwerpdag en ook dit jaar laat jouw bibliotheek dit niet stilletjes voorbij gaan. Je kunt je via onze website opgeven voor een persoonlijk tuinadvies bij één van de tuinarchitecten in een vestiging naar keuze. Vooraf aanmelden is echt een vereiste dus wees er snel bij, want wie weet zijn er nog veel meer mensen die tuininspiratie zoeken in de bibliotheek. Heb je geen behoefte aan een persoonlijk advies of ga je liever zelf aan de slag in je eigen tuin dan kun je natuurlijk altijd binnen lopen in één van onze vestigingen om boeken te halen over tuinieren. En als je liever thuis eerst even wilt zien wat de bibliotheek te bieden heeft, raadpleeg dan onze catalogus zoek op onderwerp “tuinaanleg” en laat je verrassen door de ruime keuze! (meer…)


Records, lijstjes, schema’s en nog meer getallen.

wintertafereelKoude record!! Nog nooit zo koud geweest op “een 13 maart” sinds de winter van 1928! Brrr, dit was het optimistische nieuws van woensdag 13 maart 2013. Terwijl iedereen snakt naar het voorjaar worden wij overvallen door een koudefront! Lente! Voorjaar! Zon! Dat willen wij!

Meteorologen zijn dol op statistieken en schemaatjes. Persoonlijk heb ik het niet zo op records en lijstjes. Waarom alles berekenen, becijferen en in lijstjes stoppen? Geen idee waar dit vandaan komt.

Het valt mij wel altijd op dat wij Nederlanders kampioen lijstjes maken zijn. Komt het misschien omdat wij zo’n klein landje tussen allerlei grote reuzen zijn en ons daarom willen laten zien met onze records? Dat wij de beste schaatsers hebben, de mooiste tulpen, de meeste mensen op het kleinste stukje grond? Wie het weet mag het zeggen en ik ben benieuwd of daar een historisch feitje achter zit. (meer…)


Liefde, liefste, verliefd……..

liefde 1Hoe heb je de liefde van je leven ontmoet? Zaten jullie toevallig ook in de trein en/of de tram of stond je samen te wachten voor het rode verkeerslicht? Samen vast in een lift? Hoeveel programma’s zijn er niet op televisie met het woord liefde in de titel? Grenzeloos verliefd, All you need is love, Vakantieliefde etc. etc. Het woord LIEFDE houdt ons dus nogal bezig. (meer…)


Nationale Voorleesdagen

voorleesontbijtVoor de Nationale Voorleesdagen werd het startschot gegeven met een voorleesontbijt waarvoor er groepen waren uitgenodigd. Ook was er een gast uitgenodigd die het boek “nog 100 nachtjes slapen” van Milja van Praagman kwam voorlezen.

Met dit startschot van deze voorleesdagen zijn ook de groepsbezoeken van de groepen 1 en 2 begonnen. Tijdens deze bezoeken vertellen onze jeugdbibliothecarissen het verhaal van “nog 100 nachtjes slapen” met behulp van de vertelplaten. Natuurlijk wordt er niet alleen geluisterd door de kinderen maar gaan ze zelf ook nog aan het knutselen. Het is de bedoeling dat de bibliotheken na deze groepsbezoeken versierd zijn met zelfgemaakte vlaggetjes!

Dus voor de kinderen de opdracht om allemaal een eigen vlag te kleuren. Deze worden dan in de bibliotheek opgehangen. (meer…)


Sociale media of………….(a)sociale media?

stempels dislike

Als bibliotheek kunnen wij in ieder geval niet meer zonder! De sociale media! Deze term spreekt bij ons allemaal al tot de verbeelding. Facebook, Twitter, Pinterest, LinkedIn en niet te vergeten dit weblog. Allemaal vormen van communicatie. En of je het daar nu mee eens bent of niet……..dat wordt eigenlijk niet meer gevraagd aan ons. Elk zichzelf respecterend bedrijf, sociale instantie of instelling, ieder voor zich is voorzien van bovenstaande sociale media. (meer…)


Goede voornemens!

Goede voornemens…….. wie kent ze niet. Zo aan het begin van een nieuw jaar heeft iedereen er op zijn minst wel één. Ik dus ook > gezonder eten, genieten van de kleine dingen in het leven, mijn naasten nog meer lief hebben dan ik al doe en natuurlijk een ieder die dit blog leest trakteren op heel veel leuke verhalen. Vandaag is de dag dat ik aan het laatste voornemen ga beginnen door dit stuk te schrijven. Niet alleen wil ik jullie trakteren op de dingen die ik belangrijk vind, maar nog leuker zou ik het vinden om te weten wat jullie goede voornemens zijn. Wie weet kan ik jou helpen bij het uitvoeren van je goede voornemen door een boek te zoeken binnen onze bibliotheken wat jou op weg helpt je doel te bereiken. Als ik denk aan mijn eigen goede voornemens om gezonder te eten moet ik direct denken aan een paar leuke kookboeken ter inspiratie! (meer…)


De bibliotheek: meer dan alleen maar boeken!

Het mag duidelijk zijn dat wij met het lanceren van dit blog buiten onze kaders treden van wat men van een bibliotheek verwachtte in vroegere tijden. Wij kennen allemaal het beeld van de strenge bibliotheek mevrouw, getooid met een stevig knotje op haar hoofd en pittig kijkend vanachter haar ronde brilletje. Maar wat doet de bibliotheek nog meer dan alleen het uitlenen van boeken. Nou laat jezelf verrassen!!

We organiseren workshops, bijvoorbeeld Wegwijs op het web in 7 stappen ; Facebook, Picasa enz.  Vele activiteiten en grotere projecten zoals dit jaar Levende Monumenten op de Open Monumentendag. Maar ook het aantal lezingen neemt toe en hierbij komen er gevarieerde onderwerpen voorbij. Bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid, esoterie en social media. Wij gaan hier geen opsomming geven van alle activiteiten, maar je begrijpt het al……het zijn er nogal wat. (meer…)


De avonturen van groep 3……….

Kort na de Kinderboekenweek beginnen onze medewerkers van de jeugdafdeling met de groepsbezoeken van de groepen 3. Het is een enorme klus om al deze bezoeken in te plannen, maar wat vinden mijn collega’s dit leuk!

Vorig jaar waren het nog kleutertjes en dit jaar zijn het al echte grote jongens en meisjes geworden. Ze zijn op school begonnen met lezen en in de bibliotheek gaan zij ook een stapje verder in hun ontwikkeling. Van het lezen van prentenboeken gaan ze nu over tot het lezen van onze AVI boekjes. De meeste zijn het AVI start tijdperk al voorbij en kunnen beginnen aan de M3 (midden groep 3) boekjes. (meer…)


Wie zijn er Bereslim?

Bereslim! Wat een feest voor de kleintjes, maar ook voor de papa’s en mama’s en voor ons! Hoe heerlijk is het om te zien en te horen dat de kinderen in onze bibliotheken zich uitstekend vermaken met de digitale boeken van Bereslim. Zodra ze binnenkomen wordt hun aandacht getrokken door dat mooie gekleurde beeldscherm. En dat ze het dan ook nog “zelluf” mogen doen maakt het helemaal interessant! In plaats van “hangjongeren” hebben wij op bepaalde momenten “hangpeuters- en kleuters”! Met groepjes van 3 soms 4 of 5 staan ze gebiologeerd bij het beeldscherm te kijken en te luisteren naar de prachtigste verhalen.

De toegevoegde “pedagogische spelelementen” leveren soms de nodige discussies op. Leuk om te zien dat ieder kind een verhaal toch anders beleefd en de dingen verschillend worden waargenomen. Wanneer een kind al vaker naar Bereslim heeft geluisterd ontstaat er ook nog wel eens een discussie naar welk verhaaltje er geluisterd gaat worden. Inmiddels hebben we aardig wat “vaste klanten” en kennen ook wij al een aantal boeken uit ons hoofd.

3 weken lang BereslimmeBoeken gebruiken? Vraag ernaar in de vestgingen.

Tammy, Social Media Team
Vestiging Boskoop


Nico Dijkshoorn > the day after!

Een avond met Nico Dijkshoorn. Wat kun je verwachten? Als ik naar DWDD kijk zie ik daar bij kaarslicht een 50plusser op een barkruk met iets te lange haren en een beginnend kaal plekje op zijn hoofd. Maar ook hoor ik de vlijmscherpe zinnen waarmee hij iemand neersabelt of even op zijn nummer zet. Die Nico Dijkshoorn dus kwam naar Waddinxveen!

Eén ding staat vast……op de organisatie moest niets aan te merken zijn want die scherpe pen is dodelijk! De kaartverkoop verliep naar wens en wat ons betreft kon het feest beginnen. Een half uurtje voor begin komt er een donkere gestalte naar binnen schuiven. Hé Nico Dijkshoorn! Wij maken kennis met een vriendelijke belangstellende persoonlijkheid die er zin in heeft. Dat is alvast een meevaller toch? (meer…)


Nico Dijkshoorn ontmoeten?

Dinsdag 6 november is het zover! Nico Dijkshoorn komt naar de vestiging Waddinxveen.  Die avond  zit hij nu eens niet aan tafel bij De Wereld Draait Door, staat hij niet op een podium elders in het land, maar verschijnt hij helemaal echt in Waddinxveen! Wat kunnen wij van hem verwachten? Tsja, dat weet je nooit helemaal zeker bij Nico Dijkshoorn. Vast staat wel dat hij tot de pauze zal voordragen uit eigen werk. (meer…)


Van de werkvloer……

Lezen voor de lijst. Welke ouder kent het niet. Zoon of dochterlief bedenkt op vrijdagavond dat hij of zij voor maandag nog een boek van de lijst nodig heeft. Nu zijn er twee typen “pubers” of “ouders” te onderscheiden. (meer…)


Hallo lezers! Hallo wereld!

Bloggen… een 2.0manier van contact maken met publiek op het internet. Je plaatst een post en daar kan men op reageren en daar kan je dan weer antwoord op geven, etc. Anoniem als je dat wilt, maar het kan ook met je naam of google- of ander account.

In de lente van dit jaar heb ik de workshop “schrijven voor social media” gevolgd en toen collega’s van de bibliotheek De Groene Venen leren kennen. Ze vertelden over hun bibliotheek, hun twitter en facebook en ook over de plannen om een blog te starten. Erg leuk! Ik reageerde direct enthousiast – ben zelf een blogger – en spontaan kwam het idee op dat ik een stukje zou mogen schrijven. En nu is het dan zover. Ik voel me zeer vereerd. (meer…)


De bieb op het web!(log)

Welkom op het weblog (ook wel blog genoemd) van De Bibliotheek De Groene Venen. Na Twitter en Facebook nu dan ook een heus weblog. Twitter èn Facebook zijn binnen onze organisatie al redelijk “ingebed”, maar het weblog is nieuw en bovendien is dit medium beter geschikt om uitgebreider nieuws en tips te lanceren dan de snelle media als Facebook of Twitter

(meer…)