Weblog van de Bibliotheek De Groene Venen

Van de werkvloer……

Lezen voor de lijst. Welke ouder kent het niet. Zoon of dochterlief bedenkt op vrijdagavond dat hij of zij voor maandag nog een boek van de lijst nodig heeft. Nu zijn er twee typen “pubers” of “ouders” te onderscheiden.

De ene puber moet van vader of moeder zelf naar de bibliotheek. De andere vader of moeder wil dan toch nog een handje helpen en komt de boeken halen voor zoon of dochterlief. Dit levert in de vestigingen de nodige leuke soms ietwat ongemakkelijke situaties op. De één weet heel goed welk boek hij of zij wil lezen, komt dan naar de balie met het volgende: “Op de computer heb ik gezien dat deze titel binnen is maar als ik in de kast kijk kan ik hem nergens vinden.”

Over het algemeen zijn deze jongeren ook al lange tijd niet in de bibliotheek geweest dus hebben ook geen idee waar ze moeten zoeken. Bij nadere bestudering van de catalogus blijkt vaak dat het boek waar ze naar op zoek zijn niet aanwezig is in de vestiging waar ze op dat moment zijn. Dan zien wij als medewerkers de paniek toeslaan. “Geen paniek, roepen we dan heel vriendelijk! We gaan eens even kijken op de lijst of er boeken op staan die we wel in huis hebben”.

Maar dan zijn we er nog niet zomaar, want er worden toch nog een hoop eisen gesteld aan zo’n boek. Zo moet het vaak wel een “spannend” boek zijn en het liefst niet te dik en oh ja of het dan ook wel een boek is waar een uitreksel over te vinden is op het web. Je zult begrijpen dat dit dus soms een hele uitdaging is voor ons! Makkelijker is het voor ons als de ouders komen om een boek voor de lijst te zoeken. Vaak hebben ze een briefje met daarop een titel die zoon of dochterlief graag zou lezen. Je kunt het bijna al raden maar ook in dit geval is het vaak zo dat het boek op dat moment niet in de betreffende vestiging is. Gelukkig zijn de meeste ouders wat makkelijker dan hun kinderen. We bekijken samen de lijst en zoeken dan welk boek we op dat moment binnen hebben in de betreffende vestiging. Boek ophalen in de kast en klaar zijn we!

Herkenbaar? Kom gerust bij ons langs. Want wij hebben inmiddels ervaring genoeg!

Tammy
Social media team, vestiging Boskoop

Print Friendly, PDF & Email

Reageer