Weblog van de Bibliotheek De Groene Venen

Het land van John…………Geert Mak

Over het land van John

Ik ben nog nooit in de Verenigde Staten geweest. Het land maakt me wel nieuwsgierig. Er is altijd iets over in het nieuws en je hoort weleens reisverhalen van familie of vrienden die het land wél bezocht hebben of er zelfs gewoond hebben. Op dit moment is Sandy topnieuws en natuurlijk de aanstaande presidentsverkiezingen.

En toen zag ik het boek van Geert Mak met de titel Reizen zonder John.  Wie is die John dan? De John, waar hij niet mee reist, maar wiens voetstappen hij wel volgt? Het is John Steinbeck … De Amerikaanse schrijver van onder andere Of mice and men – stond vroeger vaak op de literatuurlijst Engels. Nu nog?

En het idee dat Geert Mak in de voetstappen van John Steinbeck door Amerika reist, maar dan 50 jaar later, intrigeert wel!

Want hoe keek Steinbeck en hoe keek Mak?


De tijdsgeest was anders, de reissituatie was anders.

De Groene Amsterdammer heeft hier wel een mening over; er is verschil in waarneming en beleving. Het beste zou zijn om alle twee de boeken zelf te lezen, lijkt mij.
Lezen over de gezellige stadjes, waar de nakomelingen van de pioniers woonden en leefden. De échte Amerikanen. Hoe anders ziet het er na 50 jaar uit: bloeiende stadjes zijn bijna dood. Winkeltjes en restaurants zijn dicht, er woont bijna niemand meer. Het land veranderde in een consumptiemaatschappij en verandert dat nu weer terug?

Steinbeck heeft verslag van deze reis gedaan in zijn boek Travels with Charley en Geert Mak in zijn boek Reizen zonder John, wat gewoon in de bibliotheek te leen is als boek, luisterboek en dwarsligger.  Travels with Charley is te reserveren, zag ik.

Ondertussen is er veel geschreven over deze twee boeken op internet. Een mooi stukje is geplaatst door een reislustige Hollandse op haar blog.

Mijn interesse is gewekt en ik ben benieuwd naar de naderende presidentsverkiezingen. Zoals in het net genoemde blog al voorgesteld werd, treedt Geert Mak op als Amerika-deskundige. Luister hier naar een interview in het Belgische programma Cobra.

Ik ga geen voorspelling van de verkiezingsuitslag geven, maar denk nog wel even aan woorden van Geert Mak: “Amerika had in mijn jeugd iets heel mysterieus voor mij. Wij hadden het idee dat wij in zwart-wit leefden en zij in kleur.”
Ik wens Amerika kleur.

Print Friendly, PDF & Email

Reageer