Weblog van de Bibliotheek De Groene Venen

De avonturen van groep 3……….

Kort na de Kinderboekenweek beginnen onze medewerkers van de jeugdafdeling met de groepsbezoeken van de groepen 3. Het is een enorme klus om al deze bezoeken in te plannen, maar wat vinden mijn collega’s dit leuk!

Vorig jaar waren het nog kleutertjes en dit jaar zijn het al echte grote jongens en meisjes geworden. Ze zijn op school begonnen met lezen en in de bibliotheek gaan zij ook een stapje verder in hun ontwikkeling. Van het lezen van prentenboeken gaan ze nu over tot het lezen van onze AVI boekjes. De meeste zijn het AVI start tijdperk al voorbij en kunnen beginnen aan de M3 (midden groep 3) boekjes.

Op een speelse wijze laten onze collega’s deze kinderen kennis maken met de voor hen nieuwe boeken. Het groepsbezoek begint met het voorlezen van het boek Piepelotheek. Een leuk verhaal over een vos die op een muis jaagt en daardoor ’s nachts in een bibliotheek belandt. Vos raakt in de ban van boeken, maar hij kan niet lezen.

Na het voorlezen gaan de kinderen zelf aan de slag. Door middel van een spel gaan zij op ontdekkingsreis in de bibliotheek. Onze collega’s hebben cijfers  van 1 tot 6 op de kasten gehangen. De kinderen zijn in groepjes verdeeld en gaan om beurten gooien met een dobbelsteen. Naar het cijfer moet gespeurd worden op de boekenkasten. Als ze de juiste kast hebben gevonden zoeken ze een aantal boeken uit en stoppen deze in een mooie tas. Als iedereen wat boeken heeft uitgezocht gaan ze van al die boeken de mooiste en leukste uitzoeken en die vinden hun weg naar de school. Op deze manier leren de kinderen dus precies waar de boeken staan die zij op dit moment kunnen lezen. Maar ook weten ze na dit bezoek waar ze de informatieboeken kunnen vinden over bijvoorbeeld het verzorgen van hun konijn of kat. Al met al een hele leuke en leerzame ochtend voor deze kleine maar inmiddels toch wel grote jongens en meisjes. Volgende week mag ik zelf met mijn eigen dochter mee. Ik ben benieuwd wat zij ervan vindt. Ik denk dat ze na dit leuke bezoek nog vaker met mama mee wil naar de bibliotheek.

Tammy, Social Media Team
Vestiging Boskoop

Print Friendly, PDF & Email

Reageer