Weblog van de Bibliotheek De Groene Venen

Sint en Mediawijs?

Sint zat heel diep na te denken

wat hij jou zou kunnen schenken….

Iedereen is met zijn of haar verlanglijstje bezig. En wat denk je dat het meest gevraagde cadeau is in 2012? De tablet.  Het is vaak niet de vraag óf je er een krijgt, maar wélke. Nou ja, dat geldt niet voor mij. Ik ben wel bezig met een tablet in de bibliotheek. Apps erop zetten, de kranten komen erop in ons leescafé en nog veel meer. Er komen ook steeds meer leners met een vraag over e-books.

Een e-book kan je op een e-reader lezen, maar ook op een tablet. We kunnen het onze klanten laten zien.

Tijdens een les mediawijsheid aan kinderen van groep 7 van een basisschool heb ik gevraagd wie er een thuis een tablet heeft. Dan steekt zeker meer dan de helft zijn of haar vinger op. Kinderen en jongeren groeien op met TV, internet, social media, games, mobieltjes en tablets. Deze media bieden hen ongekende mogelijkheden.

Sinterklaas kan er al aardig overweg met een e-book, maar Piet moet er nog wel even aan wennen.

Deze week is de Week van de Mediawijsheid. Dit jaar is het thema de invloed van media op de stijl van leven van 10-14 jarigen. Media ervaar je samen en er over praten maakt je wijzer! Leer de mogelijkheden kennen en leer vooral mediawijs te zijn of te worden. En dan maak het niet uit met welk gadget je bezig bent. Het is goed om te zien dat er in jullie vestigingen lezingen zijn over “Ouders en Social Kids”. Wat heeft u daar geleerd, wat wilt u onthouden en toepassen? Wij horen het graag. Hierin voorlichting geven is een belangrijke taak van de bibliotheek.

Hoe mediawijs u al bent kunt u controleren door deze MQ-test te doen. De test duurt 8 minuten en daarin krijg je ook nog inzicht in hoe je omgaat met het mediagebruik van je kind.

Piet heeft deze test ook gedaan en heeft er veel van geleerd. Vraag 4 vond hij het leukst om te doen. Hij vindt het belangrijk om te weten dat iedereen veel plezier beleeft aan internet en de media en hij begrijpt dat het enorm helpt als je leert er goed mee om te gaan.

Omdat Sint bijna jarig is heeft Piet besloten een mooi e-book voor Sint uit te zoeken. Welke titel raadt u hem aan?

Geschreven door Erna

Print Friendly, PDF & Email

Reageer