Weblog van de Bibliotheek De Groene Venen

Zin in schrijven en zin in lezen

Kinderen en rijmen, dat begint vaak al vroeg.  Voor een kind is het een spelletje om rijmwoordjes te vinden. Ik herinner me nog het thema van de Kinderboekenweek in 2008: poëzie onder het motto van Zinnenverzinzin. Dat is tevens de titel van een gedicht dat Joke van Leeuwen speciaal daarvoor geschreven heeft: Zinnenverzinzin Soms kun je zinnenverzinzin hebben: Zin om de zinnen die zingen van binnen Naar buiten te spinnen als spinnen hun webben. Zodra je begint is er al een zin, een zinnenvanbinnenverzinzin

Tijdens deze kinderboekenweek ontving ik als jeugdbibliothecaresse veel kleuters om een parcours met gedichten, bekroonde boeken en een opdrachtje af te leggen. Eén van de leukste bijkomstigheden van zo’n groepsbezoek zijn de spontane opmerkingen en verrassende korte rijmpjes van de kinderen.

“Mijn trui is groen en jij krijgt een dikke zoen.”

Schrijfwedstrijd

Net voor de kerstvakantie waren er kinderen in de bibliotheek die iets met poëzie hadden gedaan. Dit keer twee groepen 7/8 . Zij woonden de prijsuitreiking van een schrijfwedstrijd bij. De Kunst & Cultuurcommissie Eemnes organiseerde namelijk een schrijfproject voor jongeren in de leeftijd tussen tien en dertig jaar met het thema “Eemnes leeft”.Er konden gedichten, verhalen of columns inleverd worden. De inzenders waren voornamelijk kinderen van basisscholen, nadat de dorpsdichter Gerard Beentjes diverse klassen had opgezocht en had geïnspireerd om te schrijven. In totaal waren er 35 gedichten ingeleverd.

In “mijn” bibliotheek was vrijdag 21 december jl.  de prijsuitreiking . De jury – waarvan ik lid mocht zijn – koos drie winnaars uit. De winnaars  ontvingen hun prijs uit handen van kinderboekenschrijver Niels Rood, zie de foto.

PrijsuitreikingmetNielsRood

Verslaggever Michel Stoeltie van Radio 6FM sprak na afloop met organisator en dorpsdichter Gerard Beentjes over het schrijfproject en twee van de drie prijswinnaars lazen hun gedicht nog een keer voor, te beluisteren vanaf minuut 5.37.  Luister naar de uitzending.

Het derde winnende gedicht dat niet voorgelezen werd voor de microfoon, plaats ik hieronder, geschreven door Thierry Blankenstein:

Wind met vaart.

De rozen langs de dijk

geven me een knik als ik kijk.

De zon die ze groter maakt

groet ze weer ieder jaar.

De koeien ruiken niet zo goed

maar geven melk zo zoet.

En als ik fiets

dan voel ik iets.

Iets door men haar

het is de wind met vaart.

Dit is Eemnes

ik wil nooit meer weg!  

Tot slot de spontane  opmerking van één van de schoolkinderen na afloop van een uur vertellen, voordragen en prijsuitreiken: “Whooh, ik heb nu zó’n zin om te lezen!”  

Print Friendly, PDF & Email

Reageer