Weblog van de Bibliotheek De Groene Venen

Voorlezen is leuk!

Nationale voorleesdagenHet is helemaal mijn idee dat 2013 tot het jaar van het voorlezen is uitgeroepen!

Want ik vind voorlezen leuk, heb het thuis altijd gedaan toen de kinderen klein waren. In de kerstvakantie heb ik mijn oudere kinderen nog voorgelezen uit mijn favoriete kinderboek “Meester Kikker” van Paul van Loon. Het is zo’n grappig boek vol humor voor jong en oud.

Je bent nooit te oud om voorgelezen te worden. Het is bovendien goed voor kinderen met dyslexie; ze bouwen woordenschat op en komen in aanraking met het onderwerp en de emotie van het verhaal. Maar…. hoe jong moet je zijn om voorgelezen te kunnen worden?

Baby’s houden van boeken. Dat zal je verbazen… of toch niet?

Samen een boekje lezen – plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen – versterkt de band met je baby. Bovendien is samen praten of zingen goed voor de taalontwikkeling van je kind en voor zijn of haar concentratievermogen. Kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later taalkundig meer ontwikkeld. Je kunt dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Het project Boekstart -lezen voor baby’s – stimuleert dit.

Het is wel belangrijk om te blijven voorlezen. Want het kan er snel bij in schieten; iedereen is druk met werk, gezin en meer.

Voorlezen blijft belangrijk, ook als je kind peuter wordt. Nog niet zo lang geleden waren er de Nationale Voorleesdagen. Op veel kinderdagverblijven en in peuterspeelzalen wordt er dan voorgelezen al of niet met een ontbijt op school.

Bij ons in de bibliotheek kwam er een collega op woensdagmiddag voorlezen. Hij had een groot publiek en de kinderen vonden het leuk.

Ben je op zoek naar tips voor het voorlezen? Bijvoorbeeld hoe kies je een boek, of moet je het echt meerdere keren voorlezen? Je kunt een boek uit de prentenboeken top tien kiezen, maar een ander boek mag natuurlijk ook. De medewerkers van de bibliotheek kunnen advies geven en helpen.

Wil je op de hoogte blijven van voorlezen en gestimuleerd blijven? Volg het Jaar van het voorlezen op twitter of bekijk regelmatig de plaatjes op het blog De kunst van voorlezen

Ik had dit stukje al geschreven, maar slechts de afsluiting ontbrak nog. En toen werd ik ziek… Ik kon zelfs niet voorlezen en heb mijn groepsbezoeken in de bibliotheek moeten uitstellen.

Gelukkig ben ik deze week weer beter en heb al weer voorgelezen aan kleuters en peuters. Eén van de leukste kanten van mijn bibliotheekwerk, omdat de kinderen er zo zichtbaar van genieten en ik daardoor dus ook. Het jongste peutertje kwam zaterdag met papa en mama in de bibliotheek en ze herkende mij. Een stralend lachje toverde ze op haar gezichtje.

Eerlijk gezegd vind ik het prettig dat dit stukje ná de Nationale Voorleesdagen gepost wordt. Want we zijn geneigd voor te lezen tíjdens deze dagen en het daarna weer te vergeten. Terwijl het juist de bedoeling is dat je dat altijd doet. Nu dient deze post als herinnering!

Ik sluit af met jullie allemaal een fijn voorleesjaar te wensen. Ik ben benieuwd wat jouw favoriete voorleesboek is! En ook uit welk boek je kind steeds voorgelezen wil worden.

Auteur: Erna

 

Print Friendly, PDF & Email

Reageer