Weblog van de Bibliotheek De Groene Venen

Geen cijfers maar letters!

Pffff, tsjonge al die cijfers…. Ik word er altijd onrustig van. Het is de maand waarin je je belastingopgave moet doen. En dat betekent frustratie voor een cijfer-angsthaas zoals ik. Maar gisteren is het gelukt en ben ik verlost van de cijfertjes, althans thuis dan…

In de bibliotheek hebben we namelijk ook te maken met cijfers. De cijfers van het jaarverslag. Hoeveel bezoekers heb je ontvangen, hoeveel groepsbezoeken van scholen heb je gehad, hoeveel uitlening van bijv. e-books, hoeveel bezoekers waren aanwezig bij de diverse activiteiten en lezingen? Hoeveel nieuwe leden, zo kun je nog wel even doorgaan. Dat moet ook deze maand opgegeven worden.

Ik ben degene die het bij mijn bibliotheek mag vormgeven . En dat is wel heel leuk werk. Voor de derde keer presenteren we dit in een Prezi . Fijn creatief bezig zijn met de “look” en gelukkig zijn het de cijfer-deskundige collega’s die de overzichten maken.

Nee, dán de boekenweek: één en al letters en verhalen. Gouden verhalen en zwarte bladzijden om precies te zijn. Dat is het thema van deze boekenweek. Veel bibliotheken organiseren in die periode een activiteit in hun bibliotheek en zo is het in mijn bibliotheek ook het geval.

Er is een cursus In geuren en kleuren verhalen vertellen. Verdeeld over twee avonden. De eerste avond is al geweest – ik heb meegedaan – en we hebben geoefend in het “goed” staan, ademhalen, oriënteren waar je bent, kleine opdrachtjes die je stem los maken. Voor mij was het een eye opener dat je je verhaal makkelijker kunt vertellen als je er eerst tekeningetjes van maakt. Al tekenend komt het verhaal in je hoofd. En als je dan wilt gaan vertellen komt dat plaatje naar boven en kan je als het ware bijna vanzelf vertellen. Enfin, dat hoop ik, want dit is precies de opdracht voor de volgende cursusavond.

Eén cursist vroeg zich af of ze wel mensen wist te vinden die naar haar wilden luisteren als ze wilde oefenen. Ze reist veel met de trein en vroeg (tot haar eigen verbazing) aan de persoon tegenover haar “Mag ik u een verhaal vertellen”? En het lukte! Probeer dat ook eens; op zondag 24 maart kunt u met het boekenweekgeschenk vrij reizen met de trein.

Dit schrijven en tekenen is wel aan mij besteed. Ach, en voor wat de cijfers betreft….. ik hoef alleen maar door te geven hoeveel cursisten we hadden en dat is het mooie aantal van 6!

post Erna

Etalage van de plaatselijke brillenwinkel in het thema van de boekenweek.

Auteur: Erna

 

Print Friendly, PDF & Email

Reageer