Weblog van de Bibliotheek De Groene Venen

Werkstukken en spreekbeurten

afb. 1Toen mijn zoon onlangs uit school kwam en vertelde dat hij zijn werkstuk af had – voor hem een extraatje- en hier een soort van spreekbeurt over had gedaan in de kring, groeide ik van trots! Direct moest ik terugdenken aan mijn eigen jeugd en hoe fantastisch ik het vond om werkstukken te maken en spreekbeurten te houden. Daarom was ik nu teleurgesteld dat ik als bibliotheekmedewerker aan dit werkstuk niets had kunnen bijdragen. Maar goed, dat even terzijde. Wel ontstond bij mij direct het idee voor een nieuw stuk op ons blog. Het artikel dat jij nu leest!

In de bibliotheek staan wij namelijk heel vaak kinderen en hun ouders met raad en daad bij om werkstukken en spreekbeurten te kunnen maken. Ondanks het gebruik van internet wordt er op de scholen van de kinderen toch minstens één boek als “bron” gevraagd. Natuurlijk zijn wij -de bibliotheek- van alle markten thuis en helpen wij de kids graag op weg.

De kleintjes (groep 3/4) werken het liefst met de informatieboekjes uit de Mini-, Junior- en Informatie reeks. Herken je dit nog? Vanaf groep 5 willen de jongelui natuurlijk dikkere boeken met veel plaatjes. Ook die hebben wij in de aanbieding. Is er dan nog niet voldoende…………..dan kunnen we natuurlijk altijd nog even kijken bij de informatieve boeken voor volwassenen.

Maar wat veel mensen niet weten is dat wij op onze eigen website een speciaal plekje hebben ingericht voor de jeugd. En al verder “klikkend” vind je sites die speciaal bedoeld zijn voor het zoeken naar informatie voor werkstukken en spreekbeurten. Neem nou de site van Meester Sipke. Een zoekmachine speciaal voor kinderen. Of de site van Het Klokhuis. Allemaal leuke behulpzame websites voor het maken van een werkstuk of een spreekbeurt.

Vergeet ik bijna nog te vertellen dat in al onze vestigingen Skoolzone tassen aanwezig zijn. Dit zijn tassen die informatie bevatten over één specifiek onderwerp zoals bijvoorbeeld duikboten of ruimtevaart. Deze tassen kun je gratis lenen. afb. 2

In onze vestiging Waddinxveen is een Skoolzone aanwezig. Deze is op woensdagmiddag (van 14.00 – 17.00 uur) speciaal open om de kids te helpen bij het maken van werkstukken en spreekbeurten. De jeugdbibliothecaris is aanwezig om te helpen met het zoeken en selecteren van de juiste informatie.

afb. 3

Voor meer informatie: website van de Bibliotheek De Groene Venen

Auteur: Tammy, lid social media team, vestiging Boskoop

Print Friendly, PDF & Email

Reageer