Weblog van de Bibliotheek De Groene Venen

Ik ben niet kwijt…………ik ben op reis!

…. kijk maar in mijn kaft! …mag ik met je meeliften?

Mensen die de bibliotheek bezoeken verwachten er boeken te vinden. Sterker nog, de meesten komen daar juist voor. Hoewel de bibliotheek natuurlijk nog véél meer te bieden heeft!!

Uitlenen en inleveren, dat hoort bij een bibliotheek. Soms wordt er een boek ingeleverd, dat niet tot de collectie van de bibliotheek behoort. Dat gebeurt wel vaker en soms kunnen we de eigenaar achterhalen, soms ook niet. Maar met dit boek was het anders. Het was namelijk een doorgeefboek!

Wat doe je daarmee, hoe werkt het? Bekijk dit filmpje op YouTube van Bookcrossing.

Hanina Ajarai: “Ik loop langzaam over het perron, op zoek naar een geschikte plek. In mijn bezwete hand Heleen van Royens roman De gelukkige huisvrouw. Eerder op de dag stond ik voor mijn boekenkast om te kijken wat ik kan missen. De keus was snel gemaakt. Ik besluit het boek pas achter te laten als de trein komt. Dan zou niemand me hierop aan kunnen spreken. Belachelijk! Waarom voelt het alsof ik iets doe wat niet mag, ik ben alleen maar aan het bookcrossen.”

Ik heb dit boek gevonden: De Aquitaine samenzwering van Ludlum. Wat is nu de bedoeling?

• Dat je je vangst meldt op de site van BookCrossing, zodat degene die het boek daar voor je achterliet weet dat het in goede handen is. Dat mag gewoon in het Nederlands.

• Als je wilt blijf je daarbij anoniembookcrossing 3

• Lekker gaan lezen (het belangrijkste)

• Een recensie op de website wordt zeer gewaardeerd

• En hopelijk laat je het boek daarna weer ergens achter voor de volgende vinder.

Ik heb me aangemeld op de website van bookcrossing.nl en een berichtje achtergelaten bij het boek.

Er zijn al meer dan 6 miljoen boeken geregistreerd. De Da Vinci Code van Dan Brown is met 3.096 keer het meest weggegeven boek. Je kunt creatief zijn in het bedenken van waar je je boek achterlaat, bijvoorbeeld De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch voor een kerkdeur. Wie weet nog een originele vindplaats? 

Je kunt ook jacht maken op een boek in bookcrossing-stijl. Bekijk de lijst. Wereldwijd wordt er aan bookcrossing gedaan. Ik vroeg me af of het fenomeen bookcrossing een concurrent van een bibliotheek is. Nee, ik vind van niet, in tegendeel. Beiden promoten het lezen en vooral het plezier in lezen en dat samen doen met boeken. Door het lezen van dit éne boek van Ludlum, kan ik zomaar besluiten meer boeken van hem te gaan lenen bij de bibliotheek.

Ondertussen checkt Hanina de site regelmatig waar De gelukkige huisvrouw is. Er heeft zich nog geen vinder aangediend, maar ze was gewaarschuwd: het zou weleens twee jaar kunnen duren…

Ben jij ook wel eens een doorgeefboek tegengekomen? Of heb je zelf een boek losgelaten? Ik ben benieuwd naar je ervaringen.

Auteur: Erna

 

Print Friendly, PDF & Email

10 Reacties Abonneer op de reacties


 1. Tammy Purmer

  Wat een leuke blogpost Erna! Opeens realiseerde ik me weer dat ik ook nog ergens een boek had liggen wat ik nog aan moest melden. Ik heb het net gelijk even gedaan. Leuk om op deze manier herinnerd te worden aan dit boek!

  21 mei, 2013 @ 15:58


 2. Marian Verkleij

  Wat een goed idee bookcrossing.
  Nu met de e-rader wil ik ook wel van sommige papieren boeken af.
  Jammer dat de link naar You Tube niet werkt.
  Voor kinderen bestaat al langer het Zwerfboek.
  We hebben vaak boekjes neergelegd op openbare plaatsen. Alleen weet je dan niet waar de boeken terecht komen. Helaas weet ik ook niet meer aan die stickers te komen.
  Goed plan Bookcrossing.

  22 mei, 2013 @ 09:25


 3. Erna Bosse

  @Tammy, ik had geen idee dat bookcrossing werkte, totdat ik het uitzocht voor deze post. Ik ga binnenkort mijn gevonden boek ergens neerleggen en dan meld ik het ook op de bookcrossing-site.

  @Marian, misschien jeugdboeken als bookcrossingboek verspreiden?

  Ik heb gelijk gekeken naar de link op youtube, deze moet werken:

  22 mei, 2013 @ 19:54


 4. Bibi

  De link werkt. Leuk idee. Ik ken wel het fenomeen om boeken achter te laten, maar niet gekoppeld aan een website, zodat de voormalige eigenaar in principe het boek kan volgen. Grappig. Ik ga er eens over na denken, waar ik een paar van mijn boeken “kwijt” kan. Ik hoop er ook eens eentje te vinden.

  22 mei, 2013 @ 22:21


 5. Erna Bosse

  @Bibi: Hoop je er een te vinden? Misschien kan deze lijst je helpen:
  http://www.bookcrossing.com/hunt

  Succes!

  24 mei, 2013 @ 23:36


 6. Dine

  Geweldig vanavond een boek gevonden dat op reis is. Tussen onze nieuwe aanwinsten lag het boekje Chinese Dierenriem Geit. En laat ik nou net in het jaar van de geit zijn geboren. Dit kan toch geen toeval zijn 🙂 Maar eens even lezen welke inzichten ik eruit kan opdoen.

  Het boek is vanaf december 2012 op reis

  05 sep, 2013 @ 20:06


 7. Erna Bosse

  Erg leuk! En heel toevallig dat jij dat dan als “geit” vindt. Is het van Bookcrossing?
  En kan je er bijvoorbeeld een opmerking (data) in achterlaten?

  09 sep, 2013 @ 11:29


 8. Dine

  Ja Erna, het boekje was van bookcrossing. Op de site kan je kwijt waar je hem vond, een recensie en waar je hem wederom loslaat. Ook kan je zien waar het boek allemaal is geweest.

  14 okt, 2013 @ 19:50


 9. Erna Bosse

  Ik vind het bijzonder leuk om te lezen dat zo’n bookcrossing boek zomaar weer ergens opduikt en dat mensen – jij in dit geval, Dina – dan een reactie achterlaten. En ook dat alles klopt in de blogpost.

  Wat ook spannend is dat je ook op zoek kunt gaan naar een losgelaten boek: zie http://www.bookcrossing.com/hunt/10/

  14 okt, 2013 @ 22:23


 10. Frank Dellaglio

  Frank Dellaglio

  Ik ben niet kwijt…………ik ben op reis! – Groene Venen Bieblog

  16 okt, 2014 @ 05:16

Reageer